Poslednjih godina zbog klimatskih promena na našim prostorima su nam bazeni postali nužna potreba tokom letnjih meseci. Bazeni su bitan deo Feng Shui prakse.
Pripadaju elementu Vode koji je jedan od 5 elemenata u Feng Shui-ju.

Voda je drugi „najopasniji“ element što se tiče njegove upotrebe u Feng Shui-ju.

Volim reći ljudima da tu nema sredine, ili je dobro ili loše. Samim tim tako je i sa pozicijom bazena u okviru dvorišta. Prvo i osnovno jeste to da neće svim ljudima jednako prijati bazen u okviru kuće. Često me ljudi pitaju gde šta da postave ali ispravno je postaviti pitanja ovim redom:

  • Da li treba to i to da imam, recimo bazen u ovom slučaju. Ako je odgovor DA onda je sledeće pitanje:
  • GDE da bude lociran da bi mi doneo dobrobit tokom vremena

Glavna zabrana u pozicioniranju bazena kao vodene površine se odnosi da se on nađe iza kuće. Ako je to slučaj kod Vas izvesni su gubici prihoda tokom vremena, naročito ako ulazite u loš astrološki period.

Više o periodima sreće u kineskoj astrologiji u analizi kineske natalne karte .
Nepravilni oblici bazena su lošiji i stoga je najbolje da vaš bazen bude pravougaonog oblika. Sektori dvorišta koji su preporučeni od strane Feng Shui teorije su: istok, sever i jugoistok, ali to su opšte preporuke.
Pravilna postavka bazena zahteva mnogo složenije analize koje se uče u mom studijskom programu ili se dobijaju u okviru analize stambenog prostora

Vekovima se tradiciji primeni Feng Shui teorije, bazeni oko kuća koriste da stanarima obezbede dobre novčane prihode. Tako da nema dobrih prihoda bez dobre postavke bazena.

Voda je sinonim za novac u Feng Shui teoriji i preko neophodna tokom 2016. godine.

Ako slučajno imate neke nivoe u okviru bazena recimo veštačke vodopade, treba da znate da sa stanovišta teprije Feng Shui-ja je to dobro ali samo ako voda teče ka kući.
Slična pravila se odnose i na postavku veštačkih jezerca oko kuće i bazena koji se montiraju dok traje sezona. Nemojte nikad da zaboravite da svoj bazen ili jezerce dobro osvetlite naravno kada ste ga postavili po pravilima Feng Shui teorije.

Mnogo gora stvar od loših prihoda i gubitka novca jeste ta da bazeni mogu da vam ozbiljno ugroze zdravlje po vekovnoj Feng Shui teoriji.
Vodene površine (reke, gradske fontane, mora, jezera …) su bitne za gradove i naselja, ali o tome nekom drugom prilikom.
Voda nikako i nikada ne sme da bude prljava, u tom slučaju je bolje da je nema.
Bazen bi se mogao naći i u ostalim sektorima kompasa tj. dvorišta ali to je već veoma napredna primena Feng Shui-ja.

Ovo su bila neka uopštena pravila koja bismo poštovali, a praktična rešenja zavise od slučaja do slučaja. Dobra a ujedno i loša strana Feng Shui-ja jeste ta da znanje zbog svoje složenosti ne možete lako pokrasti. Za više informacija oni koji su zainteresovani za analize ili imaju neko pitanje, traže savet ili žele da nauče Feng Shui, mogu da mi pišu na mejl adresu: kontakt@lilitanili.com