Kineski astrolozi u staroj Kini vekovima su tretirani kao mali “bogovi”, a danas kineska astrologija postaje sve popularnija u svetu. Mnogima nije jasno zašto.

Pitanje ljudske sudbine oduvek je bilo intrigantno. Da li je ona unapred zapisana ili ne? Možemo li uticati na nju ili ne? Da li je čovek samo jedinka kojoj je sve predodređeno ili ima načina da svoju sudbinu uzme u ruke i promeni ono što nije povoljno za njega? Kineska astrologija i Feng Shui su znanja kojim čovek može da koriguje svoju sudbinu, ali tek kada nauči da koristi složena pravila ovih nauka.

Međutim, za sve vas koji ne želite suviše da se udubljujete u ove složene discipline, dovoljno je da znate da postoje pojmovi čija značenja je korisno da znate. Zato ću u ovom članku ukratko objasniti glavne pojmove kineske astrologije.

ELEMENTI

5 elemenataZa razliku od zapadne astrologije gde postoje 4 elementa: voda, 5-elemenatavatra, zemlja i vazduh, u kineskoj astrologiji postoji 5 elemenata:

  • drvo,
  • vatra,
  • zemlja,
  • metal i
  • voda.
    Upravo o tim elementima učimo i koristimo ih u Feng Shui praksi.

KINESKA NATALNA KARTA

Kao i u zapadnoj astrologiji, i u kineskoj postoji natalna karta osobe. Kad me pitaju kakva je razlika između zapadne i kineske natalne karte, obično odgovorim da je velika što mogu da potvrdim iz ličnog iskustva s obzirom da dobro poznajem i zapadnu i kinesku astrologiju.

Polazna tačka svake uspešne Feng Shui analize prostora je upravo izrada ilustracija-analiza-kineske-natalne-karte-malikineske natalne karte osobe. Kineska natalna karta nam je dragocen izvor informacija, pre svega prednosti, tj. talenata i slabosti date osobe.

Odnos elemenata u natalnoj karti, njihova brojnost, kvalitet, eventualni nedostaci elemenata iz karte su važne smernice kako bi stambeni ili radni prostor neke osobe trebao da izgleda. Kineska astrologija koristi prostor da bi se stvorio preko potreban balans elemenata jer se svaki čovek najbolje oseća u izbalansiranom okruženju.

LIČNI FENG SHUI

Treba znati da kako se prostor može poboljšati, tako svako može i samog sebe da podrži. To znači da treba razlikovati:

prostorni Feng Shui i
lični Feng Shui.
Prostorni Feng Shui je mnogo poznatiji na našim prostorima, dok je lični ilustracija-analiza-zivotnog-prostora-maliilustracija-analiza-poslovnog-prostora-maliFeng Shui nešto što svako može da učini za sebe. Analiza životnog prostora i analiza radnog prostora detaljnije pojašnjavaju prostorni Feng Shui.

Lični Feng Shui obuhvata materijale, dezene, boje, nakit, način šminkanja i druge lične detalje čije nošenje odgovara određenoj osobi. Sve ove detalje sadrži Lili Tanili analiza kineske natalne karte.

POSUĐIVANJE SREĆE

Dopisni kurseviSpecifičan termin “posuđivanje sreće” vezan je za kinesku dopisni-kurseviastrologiju. Sam naziv objašnjava njegovo značenje. Tokom godine kada vam astrološka sreća nije naklonjena, sreću možete posuditi od vaših astroloških saveznika. Svako ima 2 prijatelja i jednog tajnog prijatelja među zodijačkim znakovima. Važno je da znate koji su vaši. Dopisni kurs “Feng Shui za početnike: Šta je kineska astrologija?” upravo se bavi ovom temom.

ODNOS ZNAKOVA

Većina vas je negde pročitala i zna svoj znak u kineskom horoskopu. U kineskoj astrologiji ima 12 znakova, isto kao i u zapadnoj. Pored znaka, treba pratiti i element godine. Na primer, 2012. godina je bila godina Vodenog Zmaja, a 2013. je godina Vodene Zmije.

Postoji i karta svake godine koja daje uvid u to šta se može očekivati, odnosno kakva će biti data godina. Upoređujući kartu svake kalendarske godine sa vašom ličnom kineskom natalnom kartom može se saznati šta vas očekuje u toj godini. U kineskoj astrologiji Zmaj i Zmija se blago favorizuju u odnosu na druge znake, ali je važno da znate da kineski znak čini samo 1/8 našeg karaktera.

Kineska astrologija je veoma složena nauka, a tumačenje nečije kineske natalne karte zahteva mnogo strpljenja, preciznosti i znanja. Analizom kineske natalne karte nećete dobiti putokaz kojim treba da se krećete kroz život, ali ćete dobiti uputstvo kako da se kroz život ponašate ukoliko želite iz sebe da izvučete najbolje. Drugim rečima, znaćete šta vas podržava, koji ljudi vam odgovaraju, u kakvoj sredini ste najproduktivniji, koje poslovne oblasti vam mogu doneti najveći uspeh i još mnogo toga.

Nemojte dozvoliti da vam se stvari dešavaju “slučajno”. Saznajte šta krije vaša kineska natalna karta.

Ostavite komentar