Letnja kratkodnevnica predstavlja tačku preokreta, kada se iz promenljivog vazdušnog znaka Blizanca prelazi u kardinalni vodeni znak Raka. Mesec Jun nam sa sobom donosi prve vrućine i dominaciju elementa Vatre. Za ovaj period najbolje je uzimati što više vode, biljnih napitaka i sezonskog voća i povrća, kako bi se održao balans dva elementa.

Uz sebe uvek treba držati biljke koje će olakšati proces varenja, kanalisati energiju vatre da se unapredi digestivni trakt i pomoći nam u usmeravanju želja ka cilju.
Letnje biljke uglavnom imaju rashlađujuće dejstvo i umirujuće su prirode. Predstavljaju tačno ono što je našem telu potrebno tokom letnjih suša i vrućina. Iz tog razloga treba koristiti sezonsko bilje, sveže ili suvo, i na taj način se povezivati sa prirodom i praktikovati negu svog duha i tela.

Žuta Kamilica (Matricaria discoidea)  je „dalja rođaka“ Kamilici (Matricaria chamomilla), ili Beloj Radi.

Ove dve biljke ispoljavaju prilično slična svojstva, tako da nećete pogrešiti ako koristite jednu ili drugu (ili zajedno). Čaj od divlje Kamilice ili Bele Rade se može piti hladan ili topao a pomaže kod unapređenja funkcije digestivnog trakta, deluje protivupalno i antispazmotično, što nam je i neophodno tokom letnjih dana kada su spoljašnji uslovi idealni za razvoj virusa, bakterija i gljivica.

Svojom energetskom vibracijom one utiču na lečenje (čak i u poljoprivredi je poznato da Kamilica leči zemljište oko sebe), utiču na snove, zaštitu, neguju ljubav, lepotu, bogatstvo, prijateljstvo i deluju pročišćujuće na prostor u kojem se nalaze.

Sa Astrološkog aspekta, sama struktura cveta već ukazuje na odavanje počasti Suncu i njegovom vladaocu Lavu, tako da je energija same biljke usmerena na jačanje srčanosti i podizanje duha. Iako povezana sa Suncem i Lavom, element koji vlada ovom biljkom je Voda a pol je Muški. Koristi se za čišćenje i aktiviranje grlene čakre, za novac, mir, ljubav, smirenost i pročišćavanje.

Pored lekovitih svojstava, Kamilica i Bela Rada ispoljavaju i izuzetna kozmetička dejstva. Umivanje kože lica jednom nedeljno čajem od Kamilice vraća boju, osvežava kožu i čisti je od upala, infekcija i bakterija. Veruje se takođe da vas, Kamilica dodata u kupku, čini privlačnijima za suprotni pol. Dodata u vodu takođe vas oslobađa od stresa, gubitka, nemoći i besa. Jednom rečju: regeneriše i duh i telo.

Lekovita svojstva

Za Kamilicu se kaže da je univerzalni lek za sve, a posebno odgovara maloj deci, pa se zbog toga često preporučuje kod grčeva i otežanog ili bolnog varenja. Takođe pomaže kod nadutosti, proliva, osipa na koži, kao i raznih drugih kožnih infekcija i upala.

Zbog svog antiupalnog dejstva, Kamilica se može koristiti za ublažavanje različitih upalnih procesa u organizmu, kao što je zubobolja, groznica, ispiranje rana, kod kožnih upala, osipa itd.  Takođe se koristi kod poremećaja ili izostanka menstruacije i drugih oboljenja materice i jajnika.

Šolja čaja od Kamilice deluje umirujuće, dezinfekciono i izaziva znojenje, a samim tim i izbacivanje toksina iz organizma. Njeno dejstvo i „lavovska“ priroda će se najbolje manifestovati ukoliko se kontinuirano koristi nakon preležanih bolesti.

Još u u Starom Egiptu je bila izuzetno cenjena zbog svog izuzetnog pozitivnog dejstva na oči, kao i sve očne bolesti (zapaljenje očiju, bakterijska infekcija – krmelji, katarakta..). Kako je pomagala kod groznica i snižavanje telesne temperature, smatrala se cvetom Boga Sunca i povezivala se sa Bogom Ra.

Kada je u pitanju kozmetička nega, dovoljno je da jednom nedeljno operete lice čajem od kamilice kako bi vam se vratili sjaj i zdrava boja.
Ekstrakt kamilice dobar je i za negu kose a takođe doprinosi i njenom posvetljivanju. Ulje od Kamilice je poznato još od antičkih vremena, kada se koristilo kod neuralgija i reumatizma zglobova.

Čaj od kamilice  se priprema tako što se 1 puna kašikica suvog bilja popari sa 250 ml vode, ostavi da odstoji oko 10 minuta, procedi i popije toplo ili hladno. Za inhalaciju se koristi 1 puna supena kašika kamilice, koja se stavi u 1 litar ključale vode i para se udiše ispod peškira.
Kada se priprema kao dodatak vodi za kupanje, 2 do 3 pune šake cvetova Kamilice se prokuva i ostavi da malo odstoji, pa se koristi kod kupki ili za ispiranje kose i tela.
Obloge se pripremaju tako što se 250 ml vrelog mleka prelije preko 1 pune supene kašike cvetova, ostavi se da odstoji, procedi i upotrebljava za pravljenje toplih obloga.

Da bi napravili jastuče sa Kamilicom uzmite platnenu vrećicu i napunite je sušenim cvetovima. Jastuče zašijte, stavite na suvi tiganj i na srednjoj temperaturi zagrevajte dok jastuče ne postane toplo a zatim stavite na bolno mesto.

Za ulje od Kamilice potrebna vam je staklena flaša koja je do grlića napunjena svežim cvetovima koji su zatim preliveni sa hladno ceđenim maslinovim uljem. Ulje treba u potpunosti da prekrije cvetove. Boca se dobro zatvori i ostavi da stoji na suncu 14 dana. Nakon toga ulje čuvati u frižideru.

Za mast od Kamilice je potrebno 250g domaće svinjske masti, pčelinjeg voska ili vazelina. Mast se zagreva dok ne postane potpuno tečna i tada se u nju ubacuje pregršt svežih cvetova. Kada smesa zapeni, promeša se, poklopi o stavi preko noći da stoji u toploj prostoriji. Sledećeg dana se ugreje do tečnog stanja i procedi kroz gazu.

Kamilica se sakuplja od maja do avgusta, kada je u punom cvatu i beru se samo cvetovi.